Pääsuunnittelija

Piha- ja puistosuunnittelu Hanna Hentinen

Pääurakoitsija

Lemminkäinen Infra Oy

Aliurakoitsijat

Vantaan Kiviasennus Oy, Kymen Kiviasennus Oy, Malvila Oy ja Allium Oy
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Helsingin Vanhalinnan piha on muotokielel­tään ja värimaailmaltaan sovitettu yhteen rakennuksen kanssa. Rakentamisen aikai­sista haastavista olosuhteista huolimatta työ on onnistunut hyvin. Piha on L:n muotoinen kansirakenne, pihakannen alle sijoittuu osa kauppakeskuksen pysäköintipaikoista sekä asuinrakennuksen autopaikat kahteen kerrokseen.

Asemakaavassa oli varsin tiukat vaatimuk­set viheralueiden laajuudesta sekä puiden määrästä ja koosta. Lähtökohtien sanelemista reunaehdoista syntyi ajatus toteuttaa pihalle ”viherkumpuja”, joilla on rakennuksesta poik­keava geometria. Pihaa ympyröivät seinät ovat eri kulmissa, pihan pyöreät muodot erotettiin seinälinjoista.

Muodot toistuvat pihassa

Kasvialueista muodostettiin selkeitä ja tiheitä kasvimassa-alueita. Pyöreät muodot toistuvat pinnoitteiden rajauksissa. Sisäänkäyntien taso­erojen luiskaukset toteutettiin ”kumpumaisesti” ja luiska erottui materiaaliltaan. Leikkialueen turva-alustan voimakas oranssi väri toistaa rakennuksen värimaailmaa, samoin keinonurmialueen vihreä.

Alimmat asunnot on nostettu puoli metriä pihatasoa ylemmäksi. Asuntojen edessä on kasvilaatikot, joihin on istutettu heinäkasveja. Kasvilaatikoiden etureuna on samaa graafista betonia kuin katutason julkisivut.

Valaistus matalin valaisimin

Pihavalaisimiksi valittiin matalia valaisimia, lähinnä pollareita. Tällä tavoin estettiin valais­tuksen häiritsevyys asunnoissa. Valaistus ryt­mittyy pihalla niin, että syntyy valoisampia ja hämyisempiä paikkoja.

Sisäpihalle muodostuu tiivis tunnelma. Lähes kaikkien asuntojen parvekkeet avautu­vat sisäpihalle. Suunnittelussa tämä huomi­oitiin niin, että piha näyttää kauniilta myös yläasunnoista.

Maisemabetoni.fi – Tietoa betonituotteiden käytöstä ympäristörakentamisessa

Maisemabetoni.fi on uusi verkkosivusto, joka antaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä ympäristösuunnitteluun ja betonisten ympäristötuotteiden käyttöön. Maisemabetoni.fi-sivusto on suunnattu ensisijaisesti ammattilaisille. Sivustoa ylläpitää Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n Ympäristöbetonijaos.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä.