Titaanioksidilla pinnoitetut betonilaatat puhdistavat ilmaa

Betonilaatta Oy tuo Suomen markkinoille Active- pihakivet ja -laatat, joiden avulla voidaan puhdistaa ilmaa autojen pakokaasuista ja teollisuuden päästöistä.

Laatat on käsitelty erityisellä Tiomix-aineella, jonka sisältämä titaanioksidi saa aikaa uv-säteilyn kanssa fotokatalyyttisen reaktion. Reaktio sitoo ilman epäpuhtaudet itseensä ja lopulta harmittomiksi yhdisteiksi muuttuneet saasteet huuhtoutuvat sadeveden mukana pois.

Ensimmäiset Suomeen asennettavat ilmaa puhdistavat betonilaatat tulevat Turun linnan viereen Forum Marinumin pihalle. Saaristomeriaukiolle johtavalle jalkakäytävälle asennetaan noin 2 000 laattaa 200 neliömetrin alueelle.

Vastaavia laattoja on ollut käytössä muun muassa Ruotsissa ja Belgiassa, jossa kokemukset laattojen toiminasta ovat olleet hyviä. Belgiassa päällystettiin katuja näillä betonilaatoilla noin 10 000 neliön verran. Se vähensi päästöjä noin kaksikymmentä prosenttia. Tulokset kuitenkin vaihtelevat, kertoo betonilaatoista opinnäytetyötään Tanskan teknilliselle korkeakoululle tekevä tutkija Anders Eklund.

Tiomixin on kehittänyt ruotsalainen Cementa Ab. Ainetta on laatan pinnassa 5–10 millin syvyydeltä.

Kiven luvataan myös pysyvän pinnoitteen ansiosta puhtaana tavallista kauemmin.

Lisää tietoa:

Rami Lahti

P. 040 8475690

rami.lahti@betonilaatta.fi

Maisemabetoni.fi – Tietoa betonituotteiden käytöstä ympäristörakentamisessa

Maisemabetoni.fi on uusi verkkosivusto, joka antaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä ympäristösuunnitteluun ja betonisten ympäristötuotteiden käyttöön. Maisemabetoni.fi-sivusto on suunnattu ensisijaisesti ammattilaisille. Sivustoa ylläpitää Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n Ympäristöbetonijaos.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä.