Päällystelaatat

Päällystelaatat

Päällystelaattoja on useita kokoja ja paksuuksia. Tavallisimmat laattakoot ovat 300×300, 400×400 ja 500×500 mm.  Betonilaattojen paksuus on 40-120 mm. Saatavilla olevat suurimmat laatat ovat kooltaan 698x698x120 mm.

Laatat ovat useimmiten neliön tai suorakaiteen muotoisia, mutta myös pyöreitä laattoja valmistetaan.

Pintakäsittelynä voi olla  sileä muottipinta, pesubetonipinta, hiekkapuhallettu pinta tai erilaisilla kuvioinneilla (kohokuviot, uritukset yms.) elävöitetyt pinnat. Betonilaattojen värivaihtoehdot ovat samat kuin betonikivillä. Pesubetonipinta soveltuu karkeutensa ansiosta erityisesti kalteviin luiskiin ja muille jalankulkualueille, joissa on liukastumisvaara talvella.

Kulkuväylillä asennushiekan päälle asennettavien laattojen  tulee olla vähintään 50 mm paksuja. Tätä ohuemmat laatat asennetaan maakostean massan varaan, jonka alla on kantava betonirakenne. Jos laattoja käytetään rinnakkain betonikivien kanssa, on suositeltavaa käyttää saman paksuisia tuotteita.

Betonikivipäällyste kestää laattapäällystettä paremmin raskaita kuormia kuten ajoneuvoliikennettä ja talvella puhtaanapidon rasituksia. Ajoneuvoliikenteen alueilla laattakoon valintaan, alusrakenteiden suunnitteluun ja toteutukseen tulee paneutua huolellisesti, jos päällyste voi joutua tavanomaista suuremmille rasituksille. Koneellisen kunnossapidon alueilla laatan paksuuden tulee olla vähintään 80 mm. Laatan sivumitan kasvaessa tulee valita paksumpi tuote.

Sellaiset konevalmisteiset laatat, joissa on asennusnystyrät, ovat mittatarkempia ja nystyröiden ansiosta ne voidaan asentaa puskuun. Valamalla valmistetuissa laatoissa ei ole asennusnystyröitä, saumaleveys vaihtelee ja tuote pitää asentaa maakostean massan varaan massasaumattuna, jotta tuotteet pysyvät paikallaan kunnossapidon ja liikenteen rasituksen alla.

Standardi 1339 toteaa, että suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota niiden laattojen kuormitusolosuhteisiin, jotka ovat suurempia kuin 600 mm.

Päällystelaattoja valmistavat yritykset

Yritysten tuoteluettelot löydät täältä

Esimerkkejä päällystelaatoista

antiikkilaatat Betonilaatat_2 Betonilaatat1 betonilaatta-5 betonilaattasarja betonilaattasarja1 kuviolaatta

Maisemabetoni.fi – Tietoa betonituotteiden käytöstä ympäristörakentamisessa

Maisemabetoni.fi on uusi verkkosivusto, joka antaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä ympäristösuunnitteluun ja betonisten ympäristötuotteiden käyttöön. Maisemabetoni.fi-sivusto on suunnattu ensisijaisesti ammattilaisille. Sivustoa ylläpitää Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n Ympäristöbetonijaos.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä.