Vuoden Ympäristörakenne 2013: </br>Saunalahden koulun piha-alue on inspiroiva osa asuinalueen ympäristöä

Vuoden Ympäristörakenne 2013:
Saunalahden koulun piha-alue on inspiroiva osa asuinalueen ympäristöä

Saunalahden koulun piha-alue Espoossa on palkittu Vuoden 2013 Ympäristörakenteena. Rakennus ja piha-alue muodostavat yhtenäisen, inspiroivan kokonaisuuden, joka on osa uuden asuinalueen aktiivista arkiympäristöä. Rinnetontin korkeuserot on ratkaistu kauniisti maastoa porrastaen ja terassoiden. Pihan materiaali- ja kasvivalinnat ovat kestäviä ja ne on toteutettu korkeatasoisesti.

Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliiton järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 12. helmikuuta Tampereella järjestetyillä Viherpäivillä. Kilpailussa myönnettiin kunniakirjat palkitun kohteen rakennuttajalle sekä suunnittelussa ja toteutuksessa keskeisimmin mukana olleille tahoille.

Kunniakirjat saivat rakennuttamisesta Espoon kaupungin Tilakeskus-liikelaitos, suunnittelusta LOCI maisema-arkkitehdit Oy ja toteutuksesta YIT Rakennus Oy Infrapalvelut.

Piha-alue inspiroi ulkonaoloon

Vuonna 2012 valmistuneen Saunalahden koulun suunnitelma perustuu vuonna 2007 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen Verstas Arkkitehdit Oy:n ehdotukseen ”Askel”. Maisema-arkkitehtuurista on vastannut kohteen arkkitehtien kanssa yhteistyössä LOCI maisema-arkkitehdit Oy.

Uuden asuinalueen edelleen rakentuvassa keskustassa sijaitseva koulurakennus on aktiivinen osa alueen arkiympäristöä. Opetuksen ja kulttuurin monitoimitalossa toimii noin 750 oppilaan ylä- ja alakoulu, kirjasto, nuorisotila ja päiväkoti.

Vuoden ympäristörakenne -tuomariston mukaan rakennus ja piha muodostavat yhtenäisen vahvan kokonaisuuden, jossa rakennuksen orgaaniset muodot jatkuvat pihalla. Yhtenäiset materiaali- ja värimaailmat luovat kokonaisuudesta harmonisen. Rinnetontin isot korkeuserot on ratkaistu kauniisti maastoa porrastaen ja terassoiden. Piha on näyttävä ja tilallisesti mielenkiintoinen.

Sisäänkäyntipihan ja yläkoulun pihan kaarevat istuinmuurit ohjaavat kulkua pääsisäänkäynnille ja reunustavat rakennuksen kainaloon sijoittuvaa pihakatsomoa. Alakoulun välituntipihat ja päiväkodin piha on rajattu kasvillisuudella omiksi pienemmiksi pihataskuiksi.

Piha-alueen monta erilaista pihanosaa erilaisine välineineen on nivottu taitavasti kokonaisuudeksi, joka luo sekä koululaisille että päiväkodin lapsille inspiroivat, miellyttävät ja turvalliset ulkoiluolot.

Kestää kovan kulutuksen

Saunalahden koulun piha-alue kalusteineen on suunniteltu ja rakennettu kestämään kovaa kulutusta. Alue on toteutettu ammattitaidolla ja työn jälki on erinomaista. Materiaali- ja kasvivalinnat ovat paikkaan sopivia ja onnistuneita. Ne kestävät kovaa kulutusta ja valinnoissa on otettu huomioon myös kunnossapidon tarpeet. Istutukset on suojattu matalilla aidoilla.

Hiekanruskeilla patinapintaisilla sauvakivillä päällystetyt piha-alueet ja kevyen liikenteen väylät muodostavat tasaiset, esteettömät kulkupinnat. Pihan tiilenruskeiden paikallavalettujen tukimuurien rautaoksidikäsittely liittää ne kauniisti rakennuksen muurattuun julkisivuun.

Tunnustus tasokkaalle ympäristölle

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Palkinto jaettiin nyt 23. kerran.

Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Rakennustuoteteollisuus RTT:n, Puutarhaliiton, Kiviteollisuusliiton, Viherympäristöliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton, ympäristöministeriön ja lehdistön edustajat.

Tutustu kohteeseen täällä

Lisätietoja:
Tiina Suonio Rakennustuoteteollisuus RTT ry
tiina.suonio@rakennusteollisuus.fi
050 466 0297

Jyri Uimonen, Puutarhaliitto ry
jyri.uimonen@puutarhaliitto.fi
040 827 4833

Lehdistökuvat:
www.maisemabetoni.fi, www.betoni.com, www.puutarhaliitto.fi

 

 

 

Maisemabetoni.fi – Tietoa betonituotteiden käytöstä ympäristörakentamisessa

Maisemabetoni.fi on uusi verkkosivusto, joka antaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä ympäristösuunnitteluun ja betonisten ympäristötuotteiden käyttöön. Maisemabetoni.fi-sivusto on suunnattu ensisijaisesti ammattilaisille. Sivustoa ylläpitää Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n Ympäristöbetonijaos.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä.