Kierrätys

Kierrätys

Pihakivet, betonilaatat, muurikivet ja muut betoniset ympäristötuotteet ovat kivipohjaisia rakennusmateriaaleja, joiden purkujäte on helposti ja turvallisesti kierrätettävää. Kivipohjaisissa materiaaleissa ei ole ympäristölle haitallisia aineita, mikäli niitä ei ole imeytynyt käytön aikana.

Tavoitteena on saada käytöstä poistetut materiaalit mahdollisimman tehokkaasti uusiokäyttöön.  Hyväkuntoiset betonituotteet voidaan käyttää uudelleen päällysteenä ja huonokuntoiset kierrättää muun betonijätteen  kanssa uusiokäyttöön.

Kokonaisuudessaan Suomessa syntyy rakentamisen sivutuotteena noin miljoona tonnia kierrätysbetonimursketta. Tästä määrästä puolet syntyy pääkaupunkiseudulla.

Tuotteina myytävät kierrätysmurskeet on valmistettu hyväksytyn laadunhallintajärjestelmän mukaisesti sekä CE- merkitty. Laatuvaatimukset täyttävä netonimurske on vähintään kiviaineksen tasoista rakennusmateriaalia, joka ei sisällä haitallisia aineita.

Betonijätteestä yli 80 % käytetään uudelleen esimerkiksi maanrakentamisessa. Toistaiseksi uudelleenkäyttöä ovat hidastaneet ylivarovaiset ohjeet, nyt merkittävimäät esteet käytölle on pyritty poistamaan osana kiertotalouden tavoitteita.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat julkaisseet ohjeen betonimurkeen käytölle infrarakentamisessa. Tähän ohjeeseen on koottu tietoa betonimurskeen hyödyntämisestä pääkaupunkiseudulla sekä ohjeita suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.

 Julkaisun voit lukea tästä

Kierrätysmurskeen käyttökohteetBetoni kiertää1Betoni kiertää1Betoni kiertää1

  • jakavat ja kantavat kerrokset katu- ja tierakenteissa
  • kenttärakenteet
  • massanvaihdot
  • täytöt

 

Maisemabetoni.fi – Tietoa betonituotteiden käytöstä ympäristörakentamisessa

Maisemabetoni.fi on uusi verkkosivusto, joka antaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä ympäristösuunnitteluun ja betonisten ympäristötuotteiden käyttöön. Maisemabetoni.fi-sivusto on suunnattu ensisijaisesti ammattilaisille. Sivustoa ylläpitää Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n Ympäristöbetonijaos.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä.