Koulupihan on taivuttava moneen
Modernit koulut ovat hybridirakennuksia, joiden piharakenteilta vaaditaan näyttävyyttä ja kestävyyttä.
Uudet koulurakennukset ovat enää harvoin pelkkiä oppilaitoksia. Monimuotokiinteistössä saattaa sijaita myös päiväkoti, kirjasto, neuvola sekä harrastus- ja kokoontumistiloja kuntalaisille. Toimintaa rakennuksessa ja pihalla on lähes vuorokauden ja vuoden ympäri.
–Kaikki tämä on otettava koulujen pihasuunnittelussa huomioon, pihasuunnittelija Eeva Blomberg painottaa.
Lahtelainen pihasuunnittelija, puutarhuri, AMK-hortonomi ja vihertöiden valvoja sekä alan opettaja on koulupihojen lisäksi vuosien varrella suunnitellut lukuisia julkisia piha-, kortteli- ja puistokohteita. Imatralle hän suunnitteli vuonna 2019 valmistuneen Vuoksenniskan koulukeskuksen ja viereisen päiväkodin pihan sekä tänä kesänä valmistuneen Kosken koulun pihan. Urakoitsijana kummassakin koulukohteessa oli Peltolan Piha Oy.
Vuoksenniskan koulun piha on yksi vuoden Ympäristörakennekilpailun ehdokkaista.
Monipuolisia toimintoja
Eeva Blombergille koulupihat ovat mieluisia suunnittelukohteita. Budjetin niin salliessa ne ovat näyttäviä, monipuolisia ja mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Sisääntuloon pyritään panostamaan ja nykyisin pihan tulee houkutella oppilaat viihtymään ja liikkumaan.
Hybridirakennuksen pihan suunnittelu ei ole yksinkertaista, sillä rakennuksen eri käyttäjäryhmien toiveet ja tarpeet olisi saatava sovitettava kuitenkin rajattuun tilaan – kulkureitteineen, toimintoineen ja varusteineen.
Koulukeskuksissa oppilaiden ikähaitari voi venyä eskarilaisista abeihin. Silloin tarvitaan erillisiä pihoja, leikkivälineiden lisäksi oleskelu- ja pyöräkatoksia sekä, parkkipaikkoja oppilaiden autoille ja mopoille.
Pelikenttien ja juoksuratojen lisäksi pihoille toivotaan esimerkiksi amfiteattereita ja ulkoluokkia, jotka on saatava luontevaksi osaksi pihakokonaisuutta.
Kaunista ja kestävää pintaa
Jos koulujen pihat vielä jonkin aikaa sitten toteutettiinkin asfaltilla tai soralla, nykyisin käytetään monipuolisesti kestäviä kiveyksiä. – Väreillä ja muodoilla tilan jäsentely käy kätevästi, Eeva Blomberg sanoo.
Eeva Blomberg sanoo, että betonikivi on siitäkin hyvä materiaali, että kiveyksillä saa paljon aikaan jo pienelläkin budjetilla. –Eri materiaaleja voi yhdistellä. Pihalla voi hyödyntää kiveyksen erilaisia muotoja, kokoja sekä värejä. Istuskelupaikkoja voi rakentaa korkeilla reunakivillä tai paasikivillä.
Näin tehtiin esimerkiksi Vuoksenniskan koululla.
Kiveyksillä voi myös jäsentää tilaa ja toteuttaa erilaisia pyöräilyalustoja tai pelialustoja. – Pientä lasta ruudut ja kontrastit kiehtovat. Päiväkoti-ikäiselle pienet portaatkin voivat olla leikkipaikka.
Kiveyksien muodoilla ja kuvioilla voi Eeva Blombergin mukaan leikkiä loputtomiin – rakennuksen arkkitehtuuri huomioon ottaen.
Vuoksenniskan koulukeskuksen piha – värikästä ja viihtyisää
Imatran Vuoksenniskan koulukeskus Imatralla otettiin käyttöön elokuussa 2019. Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy:n suunnittelemassa, 350 oppilaan koulukeskuksessa on neliöitä vähän yli 4000. Koulukeskuksen pihalla kiveystä on käytetty erityisen monipuolisesti ja kekseliäästi. Lopputulos on värikäs, pirteä ja viimeistelty.
–Vuoksenniskan koulukeskuksen pihalle valitsimme värityksen yhdessä arkkitehdin kanssa. Vanhan koulun pihan punavalkoista laatoitusta jatkettiin myös uudella pihalla. Koulun ovien edustoilla on punamustaa Kartanokiveä. Nurmikon ja asfalttialueen kulmissa on hiekanruskeaa nurmikiveä ja seinä vierellä reunat on toteutettu nupukivin, Eeva Blomberg kertoo.
Paasikivillä toteutetut istutusaltaat toimivat myös istuimina. Värikkään keinualueen keskellä paasikivillä toteutettu ympyrä.
Vuoksenniskan koulukeskuksen betonikivet:
Graniittiset Paasikivet harmaat, julkisivu lohkottu
Nupukivi harmaa
Klassikkokivi hiekanruskea
Kartanokivi punamusta
Kartanolaatta valkoinen
Kartanokivi harmaa
H1 reunakivi
V22 Graniittireunakivi
Vuoksenniskan koulukeskuksen ulkoluokka. Kuva: Eeva Blomberg.
Värikäs ja leikkisä pyöreä keinualue. Kuva: Jukka Pokela.
Paasikivillä toteutettujen istutusaltaiden reunoilla on mukava istuskella. Kuva: Eeva Blomberg.
Kosken koulu piha – roomalaista kiveä Lyseon kupeessa
Imatran Kosken uusi koulu sijoittuu samalle tontille vanhan arvokkaan lyseon ja väistötiloina toimineen, koulukäyttöön jäävän viipalerakennuksen kanssa. Innovarchin suunnittelema uudisrakennus on kaksikerroksinen, betonirunkoinen, tiiliverhoiltu ja pääosin rapattu. Sen huoneistoala on noin 6 500 neliömetriä. Imatra kuuluu Hinku-kuntien verkostoon ja koulun katolle asennettu 400 paneelin aurinkovoimala tuottaa 11 prosenttia koulun arviolta 820 000 kWh:n vuosittaisesta sähkön tarpeesta.
Hinku-verkosto syntyi alun perin Suomen ympäristökeskuksen vetämässä Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa. Verkostossa on mukana yli 70 kuntaa ja viisi maakuntaa, jotka ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Kosken koulussa panostettiin korkeatasoisiin, kestäviin ja terveellisiin rakenteisiin ja materiaaleihin – myös pihamaalla
Rakennuksessa on kaksi sisäänkäyntiä, toinen pohjoiseen ja toinen etelään. Kummankin edessä on roomalainen kiveys – etelässä väriltään musta, pohjoisessa musta ja ruskea. Pohjoisen sisäänkäynnin tunnus on roomalaisesta kivestä tehty musta ympyrä ruskean kiveyksen keskellä. Eteläistä sisäänkäyntiä koristavat kaksi näyttävää mäntyä seulanpääkiveyksen keskellä.
Lyseon pari vuotta sitten uusittu piha haluttiin säilyttää ja osittain siinä onnistuttiinkin.
– Vanha graniittinen roomalaiskiveys kuitenkin jouduttiin purkamaan ja sen tilalle tehtiin uusi betonikivestä. Ympyrä roomalaisesta kiveyksestä ei ollut maailman helpoin tehdä, mutta hyvin urakoitsija siinä onnistui, Eeva Blomberg kehuu.
Etupihalta löytyy leikkivälineitä, kuten iso kiipeilyteline ja keinut, joiden alla on klassikkokivellä ympäröityä valettavaa turva-alustaa.
Kosken koulun betonikivet:
Roomalaiset kivet profiloitu pinta musta
Kartanolaatta ruskea
Kartanokivi harmaa
Klassikkokivi musta
Golfkivi
Porraskivet
J-reunakivi
Niskan koulun eteläisen sisäänkäynnin edessä kokoavat kaksi näyttävää mäntyä Eeva Blomberg sai säilytetty.
kuva: Jukka Pokela
Lyseon pihan kiveys oli uusittu muutama vuosi aikaisemmin. Samoja kiviä, kuten ruskeaa Kartanolaattaa ja roomalaisia kiviä käytettiin myös uuden Niskan koulun pihalla.
Kuva: Eeva Blomberg.
Betonikiveä, luonnonkiveä ja eri värisiä synteettisiä alustoja yhdistämällä piha-alueelle saa vaihtelua.
Kuva: Eeva Blomberg.