Läpäisevät päällysteet

Läpäisevät päällysteet

Läpäisevien pintojen käyttö mahdollistaa veden pääsyn maaperään ja sieltä kasvien käyttöön.

Läpäisevät päällysteet soveltuvat esimerkiksi pysäköintialueille, tonttiväylille, kevyen liikenteen väylille sekä piha-alueille. Läpäiseviä päällysteitä voidaan käyttää myös osaratkaisuina esimerkiksi siten, että pysäköintialueella ajoväylät ovat läpäisemättömiä ja pysäköintiruudut läpäiseviä.

Katoilta tulevat vedet ovat yleensä iso osa tonteilla muodostuvasta hulevedestä. Ne ovat varsin puhtaita, joten ne voidaan imeyttää suoraan maaperään myös pohjavesialueille ilman erillistä laadullista käsittelyä.

Läpäisevässä päällysteessä on vettä läpäisevä pintakerros ja sen alapuolella karkeasta kiviaineksesta tehdyt rakennekerrokset. Läpäisevä päällyste voidaan tehdä esimerkiksi eri tyyppisillä hulevesikivillä, rei’itetyistä betonilaatoista, harvasta kiveyksestä tai vettä läpäisevästä betonista. Laatoitusta käytettäessä voidaan jättää laattojen välille normaalia leveämpi rako, jotta suurempi määrä hulevesistä pääsee imeytymään maahan. Veden läpäisy perustuu siis tuotteen läpäisevyyteen tai pintarakenteen saumojen vedenläpäisevyyteen.

Esimerkkejä läpäisevistä päällysteistä ovat vettä läpäisevät kivet sekä erilaiset isosaumaiset ratkaisut, joissa saumat ovat läpäiseviä.

Läpäiseviä päällysrakenteita ja niiden toimivuutta selvitettiin 2014 päättyneessä Class-projektissa.

Läpäisevä-rakenne