Väri ja pinta

Väri ja pinta

Väri ja pinta

Värien ja eri pintakäsittelyjen harkitulla käytöllä saa pinnoitettavasta alueesta tyylikkään, yksilöllisen ja toimivan

Betonikiven perusväri on harmaa, mutta niitä valmistetaan myös väripigmentillä sävytettynä. Yleisiä värisävyjä ovat punainen, ruskea ja musta mutta eri värisävyjä voidaan valmistaa kohdekohtaisesti. Haluttaessa syventää värisävyjä, tulee käyttää värillistä runkoainetta ja valkosementtiä. Tällöin kyseessä on erikoistuote.

Sävytetyt kivet voivat olla joko pintavärjättyjä tai läpivärjättyjä.

Tuotteiden pintakäsittely voi olla sileä muottipinta, pesubetoni,  hienopesty, hiekkapuhallettu, hakattu, patinoitu tai kuvioitu.  Pintakäsittely vaikuttaa myös väriin.

Värillisillä betonikivillä on helppo tehdä selkeät, erottuvat ja kestävät ajorata- sekä suojatiemerkinnät. Myös liikenteen kulkusuuntia ja pysäköintiä voidaan ohjata värillisillä betonikivillä. Vaaleat kivetyt pinnat parantavat näkyvyyttä pimeässä ja hämärässä valaistuksessa. Väreillä voidaan siis rajata toimintoja ja alueita sekä ohjata kulkijoiden turvallista kulkua.

Värisävyt näkyvät parhaiten uutena. Ajan myötä kuluminen ja pinnoitteille kertyvä pöly sekä lika tasaavat ja vaalentavat värejä. Tämä voi olla sekä etu että haitta. Toisaalta uusille betonikiville ominaiset kirkkaat värisävyt pehmenevät ja tasoittuvat, mutta samalla materiaalien värieroihin perustuvat kuvioaiheet himmenevät ja niiden visuaalinen vaikutus voi heikentyä niin, että kuvioon perustuva informaatio ei enää toimi.

Jo suunnitteluvaiheessa on tärkeää varmistaa esimerkiksi kivien muodon, koon tai pintakäsittelyn eroilla kuvioiden pysyvyys havaittavana, vaikka värikontrasti heikkenee.

Päällysteisiin merkityt viestit eivät välity talvella lumen peittäessä pinnan, joten ne vaativat rinnalleen esimerkiksi liikennemerkkejä.

Pintakäsittelyt

Pintakäsittelyt

Tuotteiden pinta voidaan käsitellä useilla eri tavoilla. Pintakäsittely vaikuttaa myös… Lue lisää…

Esimerkkejä väreistä