Koneellinen ladonta

Koneellinen ladonta

Koneellinen asennus on tehokasta

Koneellinen asennus on 3–5 kertaa nopeampaa kuin käsin asennus. Kone helpottaa asennustyötä oleellisesti, mikä vähentää työn aiheuttamia terveyshaittoja.

Koneellisen asennuksen hyödyt tulevat parhaiten esiin laaja-alaisissa kohteissa, joissa ladontakuvio on melko yhtenäinen, värejä ja kivityyppejä on vähän. Yleisimmin hydraulisilla asennuskoneilla ladotaan yhtä värisävyä 278 x 138 x 80 mm kokoista betonikiveä puolen kiven limityksellä eli tiililadontana.

Kone helpottaa asennustyötä oleellisesti, mikä vähentää työn aiheuttamia terveyshaittoja. Koneellinen asennus on 3–5 kertaa nopeampaa kuin käsin asennus. Koneavusteinen asennus lisääntyy voimakkaasti.

Jos alue halutaan asentaa koneellisesti, on paikallaan selvittää etukäteen kivityypin soveltuvuus koneladontaan ja mitä ladontoja koneellisesti voidaan toteuttaa. Pääsääntöisesti useimmat kivityypit soveltuvat koneellisen ladontaan, jos ladontakuvion suhteen ei ole vaatimuksia. Koska myös ladontakoneissa on eroja, ei yleispätevää vastausta kivien koneasennettavuudesta voi antaa.

Koneellinen asennus edellyttää, että päällystekivet on pakattu kuormalavalle asennuskuvion mukaan. Kivien limittäminen tiililadontaan onnistuu joidenkin kivityyppien osalta jo valmistavan tehtaan pakkauslinjalla. Etukäteen tehty limitys nopeuttaa koneellista asennusta.

Painavimmat ja sivumitoiltaan suurimmat laatat voidaan asentaa koneellisesti laatta kerrallaan alipainetarraimella. On myös olemassa alipainetarraimia, joilla saa nostettua lavakerroksellisen kiviä. Tällöin ladontakuvio toistaa lavakerroksen mukaista kuviota.

Alipainetarrain soveltuu myös vanhan kiveyksen purkamiseen. Sen avulla kivet saadaan nostettua vaikka suoraan kuormalavoille.