Kirkon ympäristö ja toripuisto,
Hämeenlinna, 2007

Hämeenlinnan kirkon ympäristö ja toripuisto (VYR 2007)

RAKENNUTTAJA
Hämeenlinnan kaupunki/tekniikka ja ympäristö/luonnonhoitotoimisto sekä Hämeenlinnan Vanajan seurakunta
PÄÄSUUNNITTELIJA
Ramboll Finland Oy
PÄÄURAKOITSIJA
Destia Oy/Hämeen palveluyksikkö Hämeenlinnan kaupunki/tekniikka ja ympäristö/luonnonhoitotoimisto Vankeinhoitolaitos/Etelä-Suomen aluevankila/Vanajan vankila

Hämeenlinnan kirkon ympäristö ja toripuisto on palautettu alkuperäiseen asuunsa. Historiallinen tausta on asettanut toteutukselle tiukat rajoitukset, mutta alue vastaa nyt arvokkaalla tavalla tämän päivän vaatimuksia. Tavoitteena on ollut jokapäiväistä kulutusta kestävä puisto, johon ihmiset tulevat mielellään.

Alueen suunnittelu on selkeää. Materiaalivalinnat ovat johdonmukaisia ja alue on rakennusteknisesti hyvin toteutettu. Uudet valaisimet, jäteastiat ja penkit sopivat alueelle erinomaisesti. Puiston kaiteet ja suoja-aidat on puolestaan toteutettu vanhojen mallien mukaisesti. Puiston vanhat sivupaviljongit on otettu luontevaksi osaksi kokonaisuutta uudelleen linjattujen kivituhkapintaisten käytävien avulla. Puistokokonaisuus palvelee erinomaisesti sekä käyttäjiä että Hämeenlinnan keskustailmettä.

Historiallisten puistojen ja viheralueiden entisöinti on vaikea tehtävä, mutta Hämeenlinnassa tässä on onnistuttu hyvin. Kohteelle myönnettiin Vuoden ympäristöpalkinto vuonna 2007.

Lue kohteen esittely Betonilehdessä »