Kilpailun esittely

Kilpailun esittelyymparisto-30vP

vuolteentori_U

Taustayhteisöt

Vuoden ympäristörakenne -kilpailun ensimmäinen voittaja julkistettiin Viherpäivillä vuonna 1992.

Kilpailun käynnistivät Puutarhaliitto ry ja Suomen Betoniteollisuuden Keskusjärjestö ry (myöhemmin Rakennustuoteteollisuus RTT ry, betonikivijaos, nyt Betoniteollisuus ry.)
Myöhemmin viralliseksi kilpailun järjestäjätahoksi liittyi mukaan Kiviteollisuusliitto ry (nykyisin Kivi ry).

Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa yksi kilpailun pääjärjestäjätaho vuorovuosin.

logo-puutarhaliittologo-betoniteollisuuslogo-kivi

Tuomaristo

Tuomariston kokoonpano määritellään kilpailun säännöissä, ja se on vaihdellut vuosien mittaan. Mukana on tilaajien, suunnittelija- ja toteuttajajärjestöjen, ministeriön, lehdistön sekä järjestävien tahojen edustajia.

Kilpailun palkinto

Palkinto jaetaan palkitun kohteen rakennuttajille, suunnittelijoille, toteuttajille ja materiaalien toimittajille tuomariston harkinnan pohjalta.

Kilpailupalkinnolla on haluttu edistää kotimaista taidetta. Ensimmäisinä vuosina jaettiin taiteilija Maria Virkkalan suunnittelema betoniteos. Nykyisin palkinto on nuoren kotimaisen taiteilijan grafiikkatyö. Kilpailun nykyisen ilmeen ja logon on suunnitellut Aino-Maija Metsola.

Kilpailun julkistus

Kilpailun tulokset on julkistettu muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Valtakunnallisilla Viherpäivillä. Aluksi se oli osa avajaistapahtumaa, myöhemmin julkistus on tapahtunut eri vaiheissa osana päivien ohjelmaa.

Kilpailun osallistujamäärä

Alkuvuosina kilpailuun tuli yli kaksikymmentä ehdotusta vuosittain. 1990-luvun laman edetessä kilpailuun osallistuminen vaimeni, mutta se on palautunut viime vuosina takaisin parinkymmenen osallistujan tuntumaan.

Kilpailuun on ilahduttavasti osallistunut hyvin erityyppisiä kohteita – yksittäisen tilaajan kerrostalopihasta suuren kaupungin isoon puistoalueeseen.

Kilpailun luonne

Sääntöjen mukaan kilpailun palkinnon tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää korkeatasoisia ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Erityisenä ansiona pidetään uusien ratkaisumallien, käyttökohteiden ja sovellutusten kehittämistä sekä kestävän ympäristörakentamisen toimintamallin (KESY) toteutumista kilpailukohteessa. Kohteen tulee olla valmistunut viimeisen viiden vuoden aikana.