Markkinatilanne on edelleen hyvä

Betonikivet löytävät tiensä niin suuriin julkisiin kohteisiin kuin mökkienkin pihoille.

 

paakuva

­–Vuosi on positiivinen, ei voi valittaa, Betonilaatta Oy:n toimitusjohtaja Rami Lahti hymyilee.

Betonikivivalmistajien kannalta suoraan ennätykselliseen edelliseen vuoteen verrattuna kuluvana vuonna kuljetaan Rudus Oy:n maisemabetonituotteiden myyntijohtaja Vesa Hopposen arvioiden mukaan vuoden 2020 tahdissa.

Kesä-heinäkuun poikkeukselliset helteet eivät ehkä suosineet piharakentamista vaan rentoutumista. – Se on voinut näkyä myynnissä hieman rauhallisempana tilanteena. Töitä on saatettu siirtää eteenpäin, Hopponen jatkaa.

Asuntomessut antoivat jälleen hyvän mahdollisuuden tutustua pihakivitrendeihin ja uutuuskiviin. Rudukselta Lohjan messukohteissa oli esimerkiksi Hule-Kartanokiviä ja Golfkiviä, suosittuja Luoto-kiviä sekä suuria betonilaattoja. Design Talo Idyllin pihalla oli Lakka Rakennustuotteet Oy:n pronssin värisiä Loimu-kiviä ja muita pihakiviä neljässä muussakin kohteessa.

Hopponen sanoo, että korona-aikanakin asuntomessut olivat hyvä keino markkinoida tuotteita asiakkaille. –Saimme messukävijöiltä tarjouskyselyitä kohteissa nähdyistä ihanista kiveyksistä.

Tummaa ja luonnonmukaista

Luonnonmukaiset ja näyttävät betonikivet ovat erityisen suosittuja. –Loimu-kiven ja tälle kaudelle tuomamme Askel-kiven menekki on erittäin hyvä. Askel-kivestä toteutetaan yksirivisiä polkuja, mutta jopa patioita, Lakka Rakennustuotteet Oy:n toimitusjohtaja Juho Hiltunen kertoo.

Väreissä musta, grafiitti ja harmaa pitävät pintansa, mutta nousussa ovat ruskean harmaa ja hiekanruskea. Hopposen mielestä ruskean sävyt sopivat hyvin nimenomaan vapaa-ajan asuntojen ja mökkien pihoille, luonnon helmaan. – Kun mökeillä tehdään etätöitä, niiden ympäristöönkin panostetaan enemmän. Tänä vuonna hankitun mökin pihaa ryhdytään kunnostamaan ehkä vasta ensi vuonna.

Rakennusmateriaalien – erityisesti puutavaran hinta on ollut selvässä nousussa. – Betonikivien raaka-ainekustannukset ovat edelleen hallinnassa, joten tuotteet ovat hinnaltaan hyvin kilpailukykyisiä moniin muihin materiaaleihin verrattuna, Hopponen sanoo tyytyväisen.

Ammattikohteissa kiirettä

Rakentaminen on erityisesti suurissa kaupungeissa edelleen vireällä tasolla ja ammattikohteissa urakoitsijoilla riittää töitä. Kun julkisissa kohteissa ja taloyhtiöurakoissa on työtä riittämiin, pienempiin kuluttajahankkeisiin voi olla vaikea löytää ammattitaitoisia tekijöitä. Sekin voi vaikuttaa kuluttajakauppaan.

Ekologisuudelle ja uusiokäytölle annetaan monissa ammattikohteissa entistä enemmän painoarvoa. Betonilaatalla on työn alla Turussa Tiedepuiston sydämessä sijaitseva p Jussinaukion piha-alue. Loci-arkkitehtien suunnittelemassa Teknogia-kiinteistöjen kohteessa rakennetaan uutta terassia käyttämällä uudestaan vanhoja kiviä.

Jussinaukion suunnittelun pohjana on ollut kestävän ympäristön toimintamalli, joka on luotu edistämään kestävän kehityksen toimintatapoja viher- ja rakennusalalla. Ympäristörakentamisessa korostuu erityisesti ekologinen kestävyys ja toteutus siten, että se tehdään alueen olosuhteet huomioiden. Jussinaukion pihalaatoista uusitaan vain rikkoutuneet ja nekin korvataan Betonilaatalta löytyviltä käytetyillä laatoilla. Alueella testataan myös Betonilaatan uusia kierrätysbetonituotteita.

Maltilliset vaikutukset

Korona ei ole onneksi päässyt iskemään betonikivien valmistukseen. Yrityksissä töitä tehdään normaalisti, turvavälejä ylläpitäen, maskit muistaen. Etätöissä pysytään, kun mahdollista.

Lakka Rakennustuotteet ei edelleenkään päästä ulkopuolisia tehtailleen. – Elokuussa oli tarkoitus palata normaaliin, mutta kun koronatilanne nopeasti huonontui, emme lähteneet purkamaan toimivaa järjestelmää, Hiltunen huomauttaa.

Onneksi bisness sujuu hyvin näinkin.

IMG_4881
Luonnonmukaiset betonikivet miellyttävät kuluttaja-asiakkaiden silmää. Kuva asuntomessuilta Rudus.

IMG_5271
Lohjan Asuntomessut oli jälleen erinomainen keino esitellä pihakivitrendejä ja -uutuuksia. Kuva: Rudus.

IMG_5327
Luontoon hyvin sopivat erilaiset ruskeat on uusia trendivärejä. Luonnonmukaisten muotojen lisäksi kuluttajat suosivat myös suuria laattoja. Kuva: Rudus.

IMG_9610
Kivisarja, harmaa väri ja näyttävät istutuslaatikot ­– niillä toteutetaan unelmien kivipiha. Kuva: Rudus.

IMG-20210812-WA0005
Luonnollista muotoa mukaileva betonikivi istuu erinomaisesti kaikenlaisten luonnonkivien yhteyteen. Kuva: Lakka Rakennustuotteet.


Pronssin värisiä Loimu-kiviä Design Talo Idyllin pihalla asuntomessuilla. Kuva: Lakka Rakennustuotteet.