Maisemabetonin vuosi vaikuttaa hyvältä

IMG_2974-900x580

Suomalaiset rakensivat ja kunnostivat pihojaan kahtena viimevuotena suorastaan ennennäkemättömällä innolla. Koronarajoitusten hellitettyä suurin pihanpuleeraustarve on pihakivimarkkinoista päätellen hieman vähentynyt. Maisemabetonituotteidenvalmistajat raportoivat myynnin hieman laskeneen. Inflaatio ja maailman tilanne huolettaa niin asiakkaita kuin pihakivivalmistajiakin.

Rudus Oy:n maisemabetonituotteiden myyntijohtaja Vesa Hopponen muistuttaa, että pihakiviasennuskausi käynnistyi runsaslumisen talven jälkeen tavanomaista myöhemmin.
– Kevään lopulta koitettua kauppa on kyllä käynyt aika hyvin. Kuluttajat olivat hyvinkin aktiivisia, Hopponen kertoo.

Lakka Rakennustuotteet Oy:n toimitusjohtaja Juho Hiltunen arvelee, että pihakivimarkkinat palautuvat koronaa edeltävään aikaan.

– Pienentyneeseen kysyntään vaikuttavat hintainflaatio ja Ukrainan sodasta lähtöisin olevat lieveilmiöt, Hiltunen sanoo.

Napapiirin Betoni Oy:ssä kesä on ollut kaiken kaikkiaan kiireinen. Kuluttaja-asiakkaat ovat toteuttaneet pihaunelmiaan aktiivisesti. Miikka Lemola yrityksen myynnistä kertoo, että pihoista tehdään entistä viimeistellympiä. Terassilaattojen lisäksi ostetaan muurikiviä ja muitakin maisemabetonituotteita. Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita erityisesti Purje-laatasta ja Tori-sarjasta.

Luonnonkiviä mukailevien ja vapaa-ajan asumiseen suunnattujen tuotteiden suosio jatkuu. Lakan Loimu-tuoteperhe sekä Askel-kivet myyvät erityisen hyvin. Uusi suosikkiväri on ruskea eri sävyineen.

Ruduksen tuotteista kysyttyjä ovat olleet niin pihakivet, muurikivet kuin laatatkin – erityisesti tummissa väreissä, kuten mustana.

Betonilaatta Oy:n toimitusjohtaja Rami Lahti kertoo, että erityisesti pääkaupunkiseudulla rakennusliikkeet kysyvät nyt vähähiilisiä tuotteita edellistä vuotta enemmän.

Inflaatio huolettaa

Inflaatio ja yleinen epävarmuus tulevaisuuden suhteen painavat niin asiakkaita kuin maisemabetonituottajia. Energianhinnan lisäksi betonin raaka-aineiden ja jopa kuormalavojen hinnat ovat nousseet.

– Tulevaisuus huolettaa. Sota heijastuu markkinaan ja myös rakentamiseen, Lahti sanoo.

IMG_4926