Koronavuodesta tuli pihakivimarkkinalla hyvä. Kuluttaja-asiakkaat kunnostivat pihojaan innokkaasti.

–Betonikiviä on mennyt kaupaksi enemmän kuin aikoihin. Rudus Oy:n maisemabetonituotteiden myyntijohtaja Vesa Hopponen sanoo, että koronavuodesta tuli lopulta odotettua parempi, vaikka alkukeväästä hieman pahalta näyttikin.

Hopponen arvelee, että koronavuonna toteutettiin kenties jo pitkäänkin siirrettyjä hankkeita. Kun ulkomaille ei päässyt matkustamaan, kuluttajilla oli sekä aikaa että rahaa pihojen ja terassien rakentamiseen.

–Ihmiset ovat panostaneet koteihinsa ja pihoihinsa, Lakan Betoni Oy:n toimitusjohtaja Pertti Halonen vahvistaa.

Myös Betonilaatta Oy:ssä kuluttajamyynti on ollut odotettua vilkkaampaa. –Volyymiin ei tullut suurta laskua, jota jo ehdimme pelätä, toimitusjohtaja Rami Lahti kertoo tyytyväisen.

Värejä ja struktuuria

Koronakevään ja -kesän pihanlaittajat ovat päätyneet valinnoissaan aikaisempaa värikkäämpiin pihakivivaihtoehtoihin. Pitkään suosiossa olleiden mustan ja harmaan lisäksi kuluttaja-asiakkaita ovat kiinnostaneet hiekanruskeat ja punasävyiset pihakivet. –Erilaiset pintakäsittelyt kuten hiekkapuhallus, hienopesu, profiloinnit sekä reunalistat ja muurikivet ovat selvästi nousussa, Lahti kertoo.

Asennuksen kotitalousvähennysmahdollisuutta hyödynnetään. Betonilaatalle on kuluttaja-asiakkailta tullut tänä vuonna selvästi tavanomaista enemmän tarjouskyselyitä ja kohteita on myös mukavasti toteutettu. Lahti kertoo, että pihojaan ovat laitattaneet jopa varsin varttuneet asiakkaat. –Epävarmoina aikoina pihan kunnostaminen on suorastaan terapiaa.

Kiivaat rakentamisen vuodet ovat näkyneet ammattikohteissa vielä kuluvana vuonna, sillä valmistuvien kohteiden pihojen toteutuksissa on tehty paljon töitä. Jopa julkinen rakentaminen on ollut vielä hyvällä tasolla koronavuodesta huolimatta. Kuluttajapuolella se on saattanut näkyä ajoittain jopa tekijäpulana. Toisaalta kuntatalous on jo tiukoilla ja joissakin kunnissa on varauduttu jo vaikeisiin aikoihin tekemällä – ja teettämällä vain välttämättömin.

Uusi tapa toimia

Pandemia-ajan vastuullista toimintaa on ehditty harjoitella yrityksissä ja siinä on myös onnistuttu hyvin. Myynnissä ja markkinoinnissa työ tehdään pitkälti etänä eikä asiakkaita oikein pääse tapaamaan. Tuotannossa etätyö ei onnistu, joten tehdasvierailut ovat olleet pannassa. Koronatapauksilta on säästytty, vaikkakin karanteeneja ja muista työntekijöiden tai heidän lapsiensa sairaustapauksista johtuvia järjestelyjä on jouduttu tekemään tavanomaista enemmän.

Messut ja muut alan tapahtumat jouduttiin kesältäkin perumaan. Hopponen on tyytyväinen, että Asuntomessut pystyttiin kuitenkin viemään läpi – varsinkin, kun messualueella pihojen näyttävyyteen oli erityisesti panostettu. Messut olivat alalle hyvä näyteikkuna ja niistä saatiin hyvää palautetta. –Pihat olivat hyvin rakennettuja, viimeisteltyjä ja kiviä oli käytetty monipuolisesti.

Valmiina ensi vuoteen

Entäpä vuosi 2021. Jatkuuko piharakentamisen buumi vai pääsevätkö suomalaiset jälleen matkustamaan? Miltä näyttää kuntatalous ja sakkaako asuntorakentaminen? Järjestetäänkö alan messuja, joilla voitaisiin taas tavata ja vaihtaa kuulumisia?

Rokotekehitys näyttää lupaavalta, mutta vielä on aikaista sanoa, miten pian suuri määrä rokotteita Suomeen saadaan – saati sitten, miten se tautiin tai ihmisten käyttäytymiseen vaikuttaa.

Jotakin varmaa voi kuitenkin luvata. Uutuustuotteita yrityksiltä on tulossa. Missä ja miten ne julkistetaan, on kuitenkin vielä hämärän peitossa.

Vaikka messuja ei vielä keväällä voitaisikaan järjestää, siihenkin alalla on tänä vuonna hyvin varauduttu – koronavuonna panostettiin huikeasti verkkokauppaan, somenäkyvyyteen ja yritysten omien verkkosivujen kehitykseen.