Pieteetillä peruskorjattu Kurjenlinna muodostaa laajoine piha-alueineen rakennustaiteellisesti arvokkaan kokonaisuuden.

Turun Kupittaalla Kurjenlinnan alueella sijaitseva vanhan B-mielisairaalan tilat on muutettu täydellisessä ja haastavassa peruskorjauksessa vuokra-asunnoiksi ja toimistotiloiksi.

Lähes 130 vuotta vanhan Kurjenlinnan tiilirakenteet olivat edelleen hyväkuntoiset. Vanhat pintarappaukset uusittiin perinteitä kunnioittaen kalkkisementtilaastein. Kaikki korjausrakenteet ja väliseinät muurattiin poltetusta tiilestä. Tyyliin sopimaton betonirakenteinen yhdysosa purettiin ja sen tilalle muurattiin tyyliltään sopiva uudisosa keraamisista Poroton-kennoharkoista.

Vaivoja säästämättä, upeasti peruskorjattu Kurjenlinna todistaa, että pitkälle toistasataa vuotta vanha täystiilirakennus kannattaa peruskorjata eikä käyttötarkoituksen muuttaminen oli kohtuuttoman vaikea.

Kurjenlinnan rakennusten peruskorjaukselle ja sairaala-alueen kehittämiselle myönnettiin vuoden 2021 Kestävä Kivitalo -palkinto.

Hankkeen projektinjohtourakasta vastasi Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy ja suunnittelusta arkkitehti Sami Lehtniemi ARK Takala Oy:stä. ARK Takala Oy vastasi myös Kurjenlinnan pihasuunnittelusta.

Hulevedet hallintaan

Kivirakenteisen Kurjenlinnan laajalla piha-alueella on n. 3500 m2 kiveystä. Osa kivetystä pihasta on varattu autojen pysäköintiin. Kiveyksiä piha-alueella on käytetty monipuolisesti, mutta rakennuskokonaisuuden arvokkuus huomioon ottaen. Kaikki kivetyt alueet ovat pelastusajoneuvon kestäviä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betonikivien tuli sopia rakennuksen ja sen edustaman aikakauden ilmeeseen.

– Hulevesien hallinta ja viivästyttäminen tontilla olivat yksi keskeisimmistä pihasuunnittelun kriteereistä, Sami Lehtniemi kertoo. Pintavedet on tontilla ohjattu seulakivillä ja sorastuksella hulevettä viivästyttävään rakenteeseen. Nurmi- ja Riimukivi mahdollistavat sadeveden imeytymisen kiveyksen läpi.

Riimukivillä toteutetulle alueelle rakennussuunnittelija Jukka Pylkki suunnitteli erilaisia ladontakuvioita, joista rakennuttaja valitsi toteutettavaksi mieluisamman.

Muurikiveä Kurjenlinnan piha-alueella on käytetty esimerkiksi pihatien ja naapuritontin rajaamiseen. – Pihalla on myös askelmia ja kouruja, rakennusten sokkelit on rajattu kivillä ja sisäänkäynnit toteutettu ylläpidon kannalta helppohoitoisilla betonilaatoilla, Sami Lehtniemi kertoo.

Toistaiseksi vain musta asfaltti erottuu hillityn harmaasta kivetystä pihapinnasta, mutta asfalttikin haalistuu pian. Sami Lehtniemi sanoo, että esimerkiksi voimakkaan punainen kiveys olisi sotinut rakennuksen värimaailmaa vastaan. –Piha-alueen ilme muuttuu jo kesällä 2022, kun vihreä puskee esiin Nurmi- ja Riimukiveyksistä

Kurjenlinna on piha-aluettaan myöten hieno kokonaisuus, joka vain ajan saatossa paranee.

Tekijät ja tuotteet

Kestävä Kivitalo-palkinto 2021: Kurjenlinna, Turku

Aluekehittäjä: Vuokrakartio Oy

Projektinjohtourakka: Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy

Arkkitehti- ja pihasuunnittelusuunnittelu: ARK Takala Oy

Pihaurakointi: Turun Betonilaatta Oy

Tuotteet:

Rudus Oy:

  • Riimukivi 300×300
  • Muurikko + kansi 235×100
  • Lohkoaskel 750x400x130
  • Pihakivi 200x100x60
  • Kourulaatta 400×400

Betonilaatta Oy:

  • Nurmikivi 278x138x80