Kotimaiset maisemabetonituotteet työllistävät Suomessa

Betonituotteilla ja betonilla on suomalaisessa ympäristörakentamisessa merkittävä rooli arkkitehtuurin osana. Korkeatasoisesti toteutetut pihat, puistot, urheilu- ja vapaa-ajanalueet, aukiot ja torit lisäävät rakennetun ympäristön viihtyisyyttä. Kotimaiset betonituotteet kestävät aikaa, ja ne työllistävät Suomessa.

Kestävät päällysteet käyttötarkoituksen mukaan
Betonikivillä ja -laatoilla voi toteuttaa monikäyttöisen ja ajattoman kokonaisuuden, joka kestää toistuvaa raskasta liikennettä. Kotimaiset betonituotteet testataan suola- ja pakkasrasitusta vastaan, joten ne kestävät taatusti Suomen oloissa. Betonikivet valitaan käyttötarkoituksen, värin, muodon ja pintakäsittelyn perusteella. Värien ja eri pintakäsittelyjen harkitulla käytöllä saa pinnoitettavasta alueesta tyylikkään, yksilöllisen ja toimivan.


Kuva RTT

Muurit, portaat ja reunukset tarpeen mukaan

Betoniset muurikivet ovat tuttu ratkaisu korkeuserojen hallitsemiseen, ja myös portailla on helppo tasoittaa tyylikkäästi korkoerot. Reunakivistä puolestaan löytyvät yhteensopivat kivet suoran, kaarteiden ja kulmien tekoon. Lopputuloksena saadaan siistit ja tukevat reunat rajaamaan eri alueita toisistaan.

– Paitsi varman teknisen rakenteen, betonivaihtoehdot tuovat käyttökohteeseen yksilöllisyyttä, näyttävyyttä ja helppohoitoisuutta, toteaa Rakennustuoteteollisuuden tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro.

Erikoistuotteilla yksilöllistä ilmettä

– Yksilölliset erikoistuotteet suunnitellaan suuremmissa kohteissa alusta alkaen yhdessä arkkitehdin ja tilaajan kanssa, Kaskiaro toteaa. Pienemmissä projekteissa yksilöllisyyttä saadaan esimerkiksi käyttämällä vakiotuotteita, joihin on valittu erikoissävy.

Maisemabetoni-Kuntatekniikka-kuva2 - Kuva_Mika_Huisman
Kuva Mika Huisman

 

Hulevesien hallinnan merkitys korostuu sään ääri-ilmiöiden yleistymisen myötä

Betoni tarjoaa laajan valikoiman hulevesien hallintaan soveltuvia tuotteita ja ratkaisuja. Joissain kohteissa suora vesien johtaminen hulevesiviemäriin on perusteltua, mutta useimmiten jo pienillä valinnoilla voidaan haihduttaa, viivyttää ja imeyttää hulevesiä niiden syntypaikalla.

Läpäisevät päällysteet soveltuvat esimerkiksi pysäköintialueille, tonttiväylille, kevyen liikenteen väylille sekä piha-alueille. Läpäiseviä päällysteitä voidaan käyttää myös osaratkaisuina esimerkiksi siten, että pysäköintialueella ajoväylät ovat läpäisemättömiä ja pysäköintiruudut läpäiseviä.

MaisemabetoniKuntatekniikka_ kuva 3- kuva-RTT
Kuva RTT

Betonin kierrätysaste on yli 80 %

Hyväkuntoiset betonituotteet voidaan käyttää uudelleen päällysteenä ja huonokuntoiset kierrättää muun betonijätteen kanssa uusiokäyttöön. Tavoitteena on uusiokäyttää käytöstä poistetut betonituotteet mahdollisimman tehokkaasti. Murskattu betoni voidaan kierrättää osaksi uusiotuotteiden runkoainesta tai hyödyntää infrarakentamisen tarpeisiin korvaamaan neitseellistä materiaalia.

Lisää tietoa maisemabetoni.fi