Lakan Betonissa vahdinvaihto kesän kynnyksellä

Pertti-Halonen-Juho-Hiltunen
Pertti Halonen (vas) ja Juho Hiltunen

Juho Hiltunen siirtyy kesäkuun alusta uudeksi toimitusjohtajaksi varatoimitusjohtajan tehtävästä.

Toimitusjohtajan vaihdos ei ole pikkujuttu asianosaisille eikä yritykselle, mutta Lakan Betonin tapauksessa suurta draamaa on turha odotella. Elokuun lopussa eläkkeelle jäävä, toimitusjohtajana 21 toiminut Pertti Halonen sekä Juho Hiltunen ovat työskennelleet yhdessä pitkään eivätkä uuden toimitusjohtajan ajatukset tai toimintatavat varmastikaan tule alaisillekaan yllätyksenä. Juho tuli Lakan Betoniin myyntijohtajaksi kuitenkin jo vuonna 2013.

– Yritys on ehtinyt tulla Juholle tutuksi. Sittemmin hän on vastannut yksikönjohtajana yhtiön betoni- ja kuivatuoteliiketoiminnasta, joka muodostaa 80 prosenttia yhtiön liikevaihdosta ja vuodesta 2018 myös varatoimitusjohtajana, Pertti huomauttaa.

Ei Perttikään kokonaan kuvioista ole katoamassa. Hänet on nimitetty yhtiön hallituksen jäseneksi, joten apua ja neuvoja uusi toimitusjohtaja saa varmasti aina tarvitessaan.
Kevään kuluessa, siirtymäkauden aikana miehet ovat istuneet käymässä yhdessä läpi asioita, joihin Juho ei yksikönjohtajana ja varatoimitusjohtajana vielä ollut joutunut syventymään.
Pertin mukaan siirtymäkaudessa on kysymys enimmäkseen hallinnollisen byrokratian läpikäymisestä.

–Siirto on varsin kivuton. Siirrymme hallitusti uuteen vetovastuuseen.

Uusia velvollisuuksia ja vastuita tulevalle toimitusjohtajalle on selvinnyt. – Olen huomannut, että Pertti on tehnyt aika paljon työtä vuosien mittaan, Juho naurahtaa.

Juho-Hiltunen-Lakan-Betoni

Motivaatio kohdallaan

Pertin mukaan Lakan Betoni saa Juho Hiltusesta hyvän toimitusjohtajan.

Uusi toimitusjohtaja on asettanut itselleen kovat tavoitteet, mutta on hänellä mielestään hyvät lähtökohdat onnistumiseenkin: realistinen näkemys siitä, missä Lakan Betonin kokoisen yrityksen pitäisi olla ja rautainen motivaatio onnistua.

Juhon mukaan hänen vahvuutensa on nimenomaan myynnissä ja markkinoinnissa, niitähän hän tuli alun perin Lakan Betoniin vetämään. – Minulla on hyvä näkemys, mitä myynnissä menestyminen edellyttää.

Kaikki lähtee asiakastarpeen ymmärtämisestä. – Se on hyvä lähtökohta muuttuvassa maailmassa. Meidän on selvitettävä itsellemme, miten pystymme auttamaan asiakasta ja osattava se tieto myös heille välittää.

Asiakastarve saadaan selville parhaiten myynnin kautta. – Kun Juho tuli taloon, lähdimme voimakkaasti muuttamaan myyntiä ja siinä olemme onnistuneet, Pertti sanoo tyytyväisenä. – Meillä on aktiivinen myyntiorganisaatio, ja se näkyy tuloksessa.
Juhon mukaan Lakan Betonissa on paljon osaamista. – Kyllä ne tuotteet asiakastarpeisiin löydetään, en sitä ollenkaan epäile!

Pihakivimarkkina hyvällä tolalla

Edellinen koronavuosi – ja mitä ilmeisimmin kuluvakin – kohtelee pihakiviliiketoimintaa hyvin. Ne, joiden talous ei ole kärsinyt, käyttävät matkailulta ja ulkona käymiseltä säästyneitä varojaan kodin ja pihan kunnostamiseen.

Juuri nyt kotoilu on nyt pinnalla ja lähiympäristöön on monilla varaa panostaa. Naapurin into kunnostaa omaa pihaansa myös helposti tarttuu. Juho sanoo, että alan on itse annettava asiakkaille ideoita, keinoja uudistaa koti- ja mökkipihaa helposti, pienilläkin keinoilla viihtyisämmäksi ja toimivammaksi pihakivituotteita käyttämällä. Aika pienelläkin rahalla ja panostuksella kun vanhasta paikasta saa uuden näköisen.

–Emme voi jättää markkinointia ja tiedottamista vain suunnittelijoiden ja TV-ohjelmien tehtäväksi. Meidän on oltava itsekin aktiivisia.

Pihakivivalmistajat voivat suhtautua lähitulevaisuuteen siis levollisin ja jopa innostunein mielin, mutta hyviä kasvun vuosia ei takana ole ollut pitkään. –Finanssikriisin jälkeisen voimakkaan pudotuksen jälkeen muutosta parempaan on näkynyt vasta parin viimeisen vuoden aikana, Pertti muistuttaa.

Oli ajat hyvät tai huonot, Pertti uskoo, että jatkossakin pärjäävät parhaiten pihakivivalmistajat, jotka onnistuvat innovoimaan, joilla on oma vahva tuotekehitys.

Uusia tuulia

Kesän myötä niin Pertin kuin Juhonkin arki muuttuu. Pertti kertoo odottavansa lisääntyvää vapaa-aikaa 40-vuotisen yhtämittaisen työuran jälkeen. –Saan enemmän aikaa harrastuksille, kuten golfaamiselle, metsästykselle ja mökkeilylle. Pertin perheeseen kuuluu vaimon ja kolmen tyttären lisäksi jo kolme lapsenlasta ja kääpiösnautseri. Eikä hän tietenkään ole luopumassa työelämästäkään täysin. Työhän jatkuu hallitustyöskentelyn parissa.

Juho puolestaan arvelee, että ainakin lähitulevaisuudessa hän joutuu vapaa-ajasta hieman tinkimään. Onkin hyvä, että hänen lähipiirinsä on sijoittunut Joensuuhun. Sekä Juhon veli että nykyisin myös vanhemmat asuvat samassa kaupungissa. Siitä on iloa ja apua myös 7-vuotiaan tyttären hoidossa, jos sekä Juho, että IT-alalla työskentelevä vaimo ovat kiireisiä. Hiltuset harrastavat yhdessä luonnossa oleilua, liikkumista ja kokkailua. Ennen koronaa he myös matkustelivat mielellään. Juhon vaimo on kotoisin Kolumbiasta ja espanjankielisen kielialueen maat ovat olleet mieluisia käyntikohteita.