Korkeatasoinen kärkiviisikko kisaa Vuoden Ympäristörakenne 2019 -tunnustuksesta. Lähes 20 ehdokkaan joukosta tuomaristo valitsema viiden kärki: Kaarinassa sijaitseva Hovirinnan ranta-alue sekä Helsingissä sijaitsevat Lasipalatsin tapahtuma-aukio, Lauttasaaren kartanoalueen peruskorjaus, puistokansi Bryga ja Stoan aukion perusparannus.

Jo 29. kerran käynnissä olevaan Vuoden Ympäristörakenne -kilpailuun tuli ennätysmäärä ehdotuksia. Ympäristörakentamisen laajuus ja merkitys näkyy hyvin ehdokkaiden monipuolisuutena: pieniä ja suuria, uudisrakentamista ja perusparannusta, julkista ja yksityistä rakentamista. Yhteistä kaikille on se, että hyvää ympäristöä on suunniteltu ja rakennettu ilahduttamaan, aktivoimaan ja helpottamaan ihmisten arkea.

Hovirinnan ranta-alue, Kaarina

Hovirinnan kaupunkiranta on rento ja viihtyisä oleskelu- ja tapahtumapaikka. Vaiheittain toteutettava ranta-alueen kunnostus on tehnyt aiemmin keskeneräisen oloisesta ja kuluneesta rannasta meriterassin, merellisen olohuoneen veneilijöille, ulkoilijoille, uimareille ja tapahtumien järjestäjille.

Lasipalatsin tapahtuma-aukio, Helsinki

Taidemuseo Amos Rexin maanalaiset tilat ja kattoikkunat muodostavat maan päälle jännittävästi kuplivan Lasipalatsin tapahtuma-aukion. Uudisrakentaminen on kohottanut Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan takapihamaiseksi jääneen alueen kaupunkilaisten avoimeksi olohuoneeksi.

Amos_Rex4-Mika-Huisman2

Lauttasaaren kartanoalueen peruskorjaus, Helsinki

Lauttasaaren kartanoalue muodostaa kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaan kerrostuneen kokonaisuuden. Alueen peruskorjaus on merkittävä kulttuuriteko. Koneen Säätiön omistuksessa oleva puutarha on yleisölle avoin, joten se ilahduttaa kaikkien kaupunkilaisten elämää.

 

Puistokansi Bryga Kalasataman keskus REDI, Helsinki

Kauppakeskus REDIn katolla ja rakentuvan tornitalokokonaisuuden yhteydessä sijaitseva puistokansi Bryga on Suomen oloissa uutta, tulevaisuuteen katsovaa kaupunkirakentamista. Avaralla alueella on runsaasti eri-ikäisille sopivia toimintoja. Päivisin avoinna olevaan puistoon voi tulla hengähtämään ja aistimaan meren läsnäolon.

Stoan aukio, Helsinki

Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan, vuonna 1984 valmistuneen Stoan aukion perusparannus kohottaa alueen ilmettä ja vahvistaa lähiön yhteisöllisyyttä. Aikaisemmin turvattomaksi ja rapistuneeksi koettu aukio monenlaisine toimintoineen on nyt elävää ja vetovoimaista kaupunkitilaa.

 

Voittaja julkistetaan 12.2.2020

Vuoden ympäristörakenne -kilpailun voittaja julkistetaan ja esitellään Jyväskylässä pidettävillä Viherpäivillä 12.2.2020.

Kilpailun järjestävät Betoniteollisuus ry, KIVI ry ja Puutarhaliitto ry. Tuomaristossa ovat mukana myös Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, ympäristöministeriön, Viherympäristöliiton ja lehdistön edustajat.

Lisätietoja:

Tiina Kaskiaro Rakennustuoteteollisuus RTT ry

tiina.kaskiaro@rakennusteollisuus.fi

050 466 0297

Sini Laine, KIVI ry

sini.laine@kivi.info

050 330 1630

Jyri Uimonen, Puutarhaliitto ry

jyri.uimonen@puutarhaliitto.fi

040 827 4833