Matinkylän urheilupuisto uudistuu osissa

Kiveyksillä ja kalusteilla luodaan yhtenäisyyttä laajalle alueelle. Näyttävyyttä tuovat kekseliäät ladonnat.

 

Skeittiparkki 2 rajattu

 

Espoon Matinkylän urheilupuisto on ollut jo runsaan kahden vuoden ajan keskellä melkoista myllerrystä. Tähän mennessä on jo peruskorjattu katujen, pysäköinti- sekä liikunta-alueiden rakenteita, parannettu kulkuyhteyksiä ja vesihuoltoa, rakennettu tietoliikenne- sekä energiaverkkojen linjoja.

Kesän aikana valmistui Janne Saarion suunnittelema skeittipaikka ja elokuussa jäähallin edustalle on asennettu jännittävästi kuvioitua kiveystä. Pääurakoitsijana kohteessa on urheilupaikka- ja liikuntakohde sekä koulupiharakentamiseen erityisesti pääkaupunkiseudulla erikoistunut Unisport Infra Oy. ­–Työt jatkuvat vuoden loppuun, vastaavana työnjohtajana kohteessa työskentelevä Timo Rönkä kertoo.

Suunnittelusta kohteessa vastaa Ramboll Finland Oy. Se laati Espoon Kaupunkitekniikan keskuksen toimeksiannosta alueelle aikanaan jo kunnallistekniikan yleissuunnitelman, ja myöhemmin myös katu-, puisto- ja rakennussuunnitelmat. Pääsuunnittelijana ja sittemmin myös projektipäällikkönä hankkeessa työskentelee Arttu Väänänen. Kiveysten ja toimintoalueiden suunnittelussa on ollut suurella työpanoksella mukana maisemasuunnittelija Jutta Juuti.

Matinkylän urheilupuiston monia tekniikkalajeja yhdistävä suunnittelu oli haastava tehtävä. Suunnittelussa on otettu myös huomioon töiden vaiheistus, sillä monet puiston elementeistä rakennetaan tai uudistetaan vasta tulevien vuosien aikana.

Suunnittelua ohjasi pyrkimys esteettömyyteen. Alueella tulee voida liikkua helposti niin pyörätuolilla kuin lastenvaunuja työntäen.

Pintojen ja erityisesti kiveyksien suunnittelussa tuli ottaa huomioon huolto- ja pelastusajoneuvoliikenne. Kiviksi on valikoitu 80 mm:n paksuisia, muilta mitoiltaan pieniä betonikiviä suurien laattojen sijaan.

Arttu Väänänen kertoo, että toiminnoiltaan erilaisten alueiden yhtenäistämiseksi käytettiin samanlaisia kalusteita ja kiveyksiä. – Jätimme kuitenkin tilaa kunkin toimintoalueen omaleimaisuudelle.

–Puiston kuntoilu- ja leikkivälineissä käytimme kirkkaita värejä, sillä alueella liikkuu paljon lapsia ja nuoria.

Luistimen piirrot kiveyksessä

Kahden jäähallin väliin jäävän Jäätorin kiveyksen suunnittelu lähti Arttu Väänäsen ja Jutta Juutin mukaan liikkeelle ajatuksesta kuvata luistimen terän piirtoja. Kiveykseen piirrot tuotiin ladontasuunnalla. Jäätikköä halkoo noppakivinen railo. Jäätorin puille johdetaan kaadoilla vettä leveäsaumaisen noppakiveyksen läpi.

–Otimme huomioon näkymät sekä maantasosta että jäähallin sisätiloista yläkerrasta, Jutta Juuti kertoo.

Lopullisessa muodossaan kiveys tullaan näkemään vasta, kun toinen, uusi jäähalli rakennetaan myöhemmin.

Liikunta- ja urheilualueet ympäristöineen ovat tavanneet olla menneinä vuosikymmeninä hyvinkin pelkistettyjä, suorastaan karuja. Nykyisin ne pyritään rakentamaan osaksi viihtyisää kaupunkitilaa. Matinkylän urheilupuisto tulee valmiina aivan uudenlaisen tarjoamaan innostavan harrastus- ja oleskelupaikan ympäristön asukkaille.

Espoon Matinkylän urheilupuiston uudistus

2020-2021
Tilaaja: Espoon kaupunki
Suunnittelu: Ramboll Finland Oy
Pääurakoitsija: Unisport Infra Oy
Maisemabetonituotteet:
Luostarikivi musta ja harmaa,
Kartanokivi,
Graniittiset noppakivet,
Reunakivet V22, V17

 

Skeittiparkki 2 rajattu
Janne Saarion suunnittelema skeittipaikka valmistui kesäksi.

Noppakasa2 rajattu
Graniittiset noppakivet odottavat asennustaan.

Hallin edessä rajattu
Jäähallin edessä on mustalla ja harmaalla Luostarikivellä toteutettu näyttävä ladonta.

Timo Rönkä rajattu
Timo Rönkä työskentelee Matinkylän urheilupuiston työmaalla vastaavana työnjohtajana.

Suunnitelmat Jäätorista

avaa pdf »
Kuva: Ramboll Finland.

avaa pdf »
Jäätorin kiveys. Kuva: Ramboll Finland.