Amos Rex, Helsinki

 

Amos_Rex4-Mika-Huisman
Kuva: Mika-Huisman

Amos Rex
Lasipalatsin tapahtuma-aukio
Helsinki

Rakennuttaja
Föreningen Konstsamfundet R.F.
Pääsuunittelija
Verstas Arkkitehdit Oy,
LOCI Maisema-arkkitehdit Oy
Rakennuttajakonsultti ja projektinjohto
Haahtela-rakennuttaminen Oy
Arkkitehtisuunnittelu
JKMM Arkkitehdit Oy
Ympäristörakentaminen
Viher-Pirkka Oy
Betonikivien valmistaja
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Amos Rex koostuu JKMM Arkkitehdit Oy:n suunnittelemista uusista maanalaisista näyttelytiloista, vanhaan loistoonsa entisöidystä Lasipalatsista elokuvateattereineen sekä näyttelytilojen kattona kumpuilevasta Lasipalatsin tapahtuma-aukiosta.

Lähestyessään Amos Rexiä tulija näkee ensin kumpareet ja kummut ulkona. Kun hän tulee sisälle ja maan alle, sama muoto löytyy sieltä koverana pintana näyttelysalien katossa ja kattoikkunoissa. Vaikka ollaan maan alla, ollaan osa kaupunkia.

Ulkona orgaaniset, kumpuilevat muodot luovat avoimen oleskelutilan kaupunkilaisille. Kattoikkunoiden kautta aukiolta on myös näköyhteys maanalaisiin tiloihin. Sisällä kummuilla on myös tärkeä rakenteellinen merkitys: ne luovat mahdollisimman joustavia, avoimia näyttelytiloja, johon voidaan rakentaa monenlaisia näyttelyjä.

Kummut on päällystetty arkkitehdin paikalle suunnittelemalla betonikiveyksellä. Apilanmuotoista kiveystä täydentävät pyöreät kivet.

Betonikivien muotoja, värejä ja teknisiä ominaisuuksia haettiin tiiviissä yhteistyössä arkkitehdin ja kivien valmistajan kesken. Kivien vaaleat, osin keltaiset, värit haettiin kokeilujen kautta käyttämällä valkosementtiä ja harmaata sementtiä. Kulutus- ja säänkestävät kivet ovat 80 millimetriä paksuja. Kiveystä on yhteensä 2 000 neliötä.

Lue kohteen esittely Betonilehdessä »

Kuva: Mika Huisman
Amos_Rex4-Mika-Huisman2
Kuva: Mika Huisman
Amos Rex 20180708 Amos Anderson museo, Helsinki
Kuva: Tuomas Uusheimo
Amos Rex 20180708 Amos Anderson museo, Helsinki
Kuva: Tuomas Uusheimo
Amos_Rex5_apilakivet2
 
Amos_Rex1-Mika-Huisman
Kuva: Mika Huisman