Leppävaaran maauimala, Espoo

Leppävaaran maauimala

SUUNNITTELU

Eero Mustonen/Pöyry Finland Oy

VIHERURAKOINTI

Koiviston Vihertyö Oy

Espoossa saatiin odottaa 50 vuotta ennen kuin kaupunkiin saatiin maauimala. Vuonna 2016 valmistuivat sekä Leppävaaran uimahallin peruskorjaus että maauimala. Niiden rakennuskustannukset olivat yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.

Maauimalan piha-alueiden suunnittelussa on otettu huomioon viihtyisyys, toimivuus ja helppohoitoisuus. Tavoitteena oli, että maauimalan alue näyttää hyvältä ja viihtyisältä. Mahdollisimman paljon toimintoja haluttiin samalle alueelle, jotta kaiken ikäisille löytyy mielekästä tehtävää.

Alueet on rajattu toisistaan kasvustolla, laatoituksilla sekä penkkiriveillä. Perennoja ja matalia pensaita on käytetty paljon, jolloin näkymä alueelta toiselle on säilynyt.

Pääurakoitsija Hartelan Koiviston Vihertyöltä tilaama aliurakka oli hyvin kattava. Se sisälsi leikkivälineiden hankinnan ja pystyttämisen sekä kaikki valettavat turva-alustat, tekonurmikoiden asennuksen, pihakalusteet, nurmi- sekä niittyalueiden multaukset ja kylvöt, istutusalueiden multaamiset, puut ja pensaat, maksaruohomatot, rantalentiksen kentät, kaikki kiveykset sekä vesiliukumäen vieressä olevat portaat.

Maauimalan piha-alueiden laatoituksessa on käytetty erivärisiä laattoja, mikä tuo modernia ilmettä. Allasalueen Roomalaiset kivet ovat muuten harmaat, mutta kaikki 418×418 kokoiset kivet vaihdettiin hiekanruskeaan väriin. Näin allasalueesta on saatu ilmeikäs ja viihtyisä.

Sisäänkäynnin edustalle on asennettu mustaa ja valkoista laattaa muuttuviin kuvioihin ja allasalueiden takana olevalle huoltorakennukselle kulkeva laattakäytävä on tehty mustilla ja valkoisilla laatoilla tiililadonnalla, jolloin laatoitus näyttää erilaiselta riippuen siitä, mistä sitä katsoo.

Kovassa käytössä olevan maauimalan tulee olla sekä helppo huoltaa ja pitää puhtaana että turvallinen kulkea myös paljain jaloin. Allasalueen kiveykset on helppo pestä. Kiveyksiä kiertävät noppakivet on saumattu betonilla, jolloin niiden väleistä ei kasva rikkaruohoa. Talon ulkopuolella olevat kiveys- ja asfalttialueet voidaan harjata pesevällä harjakoneella.

Kaikilla istutusalueilla on uudet mullat ja pensasalueille on levitetty kuorikatteet, jolloin rikkaruohojen kasvu pystytään pitämään kurissa. Muutama perenna-alue on vaihdettu nurmialueiksi sisäänkäynnin tuntumassa, jotta siihen voidaan aurata talvella lunta.