Inarin torialue ja taajaman jalankulkuväylä

Betonikivillä pohjoista tunnelmaa

Valmistunut: 2020

Urakoitsijat: Napapiirinkuljetus Oy ja Destia Oy

Tie- ja katusuunnittelu: Sitowise Oy/Pirkka Hartikainen, Saara-Kaisa Konttori

Inarin torialueen ja taajaman jalankulkuväylän kiveykset ovat kauniita kuin korut.

Inarin taajama sai uuden ilmeen vuonna 2020, kun sen torialue ja VT4:n liittymäalueet uudistettiin näyttävillä betonikiveyksillä. Poronsarvikuvio ja pohjoisen taivaan tähdet istuvat hyvin inarilaiseen maisemaan. Kevyenliikenteen väylän välisaarekkeen kaunis kolmivärinen kuvio tuo mieleen folkloristisen pirtanauhan.Kiveykset ovatkin kesämatkailukauden 2021 kuluessa ehtineet tulla kuvatuksi moneen otteeseen. Kolmiulotteisia ladontoja ja pohjoisen tähtitaivaita nähdään pian myös pienemmissä pihakivikohteissa.

Torialue ja VT 4 uudistettiin Inarin taajaman alueella vuoden 2020 aikana – jälkimmäinen yhdessä ELY:n kanssa. Kohteet urakoi Napapiirin Kuljetus Oy ja Destia Oy. Hankkeeseen sisältyi myös VT 4:n sivussa kulkevien vesi- ja viemärilinjojen saneeraus. Tie- ja katusuunnittelusta vastasi Sitowise Oy. Projektipäällikköä hankkeessa toiminut Pirkka Hartikainen kertoo, että uudistuksessa Inarin keskustan liittymäalueita jäsenneltiin ja taajaman molempiin päihin rakennettiin suojatiesaarekkeet. Jalankulkuväyliä levennettiin jonkin verran.

Paikallista ja omaleimaista

Tilaaja toivoi, että paikallisuus näkyisi kiveyksissä. Pirkka Hartilainen ja maisemasuunnittelija Saara-Kaisa Konttori halusivat kiveyksillä korostaa myös alueen omaleimaisuutta.

Torialueella oli olemassa olevaa betonikiveystä ja tavoitteena oli säilyttää sitä ja sisällyttää kiveys luontevasti uuteen betonikivipintaan. –Tutkimme erilaisia ladontakuvioita ja värityksiä, sillä emme halunneen käyttää tavanomaista vakioladontaa, Pirkka Hartikainen kertoo.

Lopputulos onkin kaikkea muuta kuin tavanomainen. Romba-kiven kolmea väriä, mustaa, punaista ja harmaata yhdistämällä syntyi vaikuttava kolmiulotteinen efekti ja pohjoisen taivaan tähtiä. Saara-Kaisa Konttorin ideoima graafinen poronsarvikuvio tuo arkiselle torialueelle sadun tunnelmaa.

Myös VT 4:n jalankulkuväylän välisaarekkeen viehättävä pirtanauha kudottiin Kartanokiven kolmella värillä, punaisella, mustalla ja harmaalla. Piha-aluetta rajaamassa on jykeviä graniittipollareita. Reunakivi on punainen.

 

Inari1 Inari