Puistokansi Bryga

bryga1_isoPuistokansi Bryga
Kalasatama, Helsinki

TILAAJA
SRV Rakennus Oy

SUUNNITTELU
Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy, Arkkitehtitoimisto Helin & Co Oy, Lighting Design Collective Oy, Sweco Rakennetekniikka Oy, Sitowise Oy

URAKOINTI
Terrawise Oy, Puutarhapalvelu Hannonen Oy

Puistokansi Bryga sijaitsee Helsingin Kalasatamassa Kauppakeskus REDIn katolla ja rakentuvan tornitalokokonaisuuden yhteydessä. Bryga on päivisin avoinna oleva puisto, jonne voi tulla hengähtämään ja aistimaan meren läsnäolon.

Brygalle on luotu edellytykset monenlaisille toiminnoille. Puiston itäpäässä on kiveyksillä ja asfalttikummulla jäsennelty tapahtuma-aukio. Pergoloihin ja puutasoihin integroitu tekniikka mahdollistaa pienimuotoisten tapahtumien järjestämisen. Puiston keskellä on istutusten ja puutasojen rajaama hiekkatekonurmikenttä. Leikkipaikalla voi kiipeillä, keinua ja tasapainoilla. Kaikkein pienimmille on oma aidattu leikkialue. Myös vapaalle oleskelulle on runsaasti paikkoja aurinkotuoleista länsipään näköalaterassiin.

Teemoina merellisyys ja saaristo
Bryga on osa Kalasataman keskeisten ulkotilojen sarjaa, joka heijastaa alueen menneisyyttä saaristona ja teollisena satamaympäristönä. Ulkotilojen tilallinen jäsentely sekä kulkuväylien, materiaalien ja kasvillisuuden muotoilu perustuvat saaristoteemaan.

Puisto- ja pihakansille on suunniteltu veden reitit eli kulkureitit, jotka polveilevat liikesuuntaa korostavien maastokumpujen välissä. Oleskelu- ja leikkialueet asettuvat kasvillisuuskumpujen lomaan. Oleskelualueiden kivipinnat muistuttavat rantakallioita, leikkipaikkojen turva-alustapinnat matalia rantaniittyjä. Pääreitin varrella on rantaheinikkoa ja kivien rytmittämiä tulvareittejä.

Puistokannelle on istutettu yli 50 kasvilajia. Ne ovat merenrannan ja saariston lajeja, jotka kestävät paikan vaativia kasvuolosuhteita.

Korkeat pergolat toimivat köynnösistutusten tukirakenteina ja antavat näkö- ja tuulensuojaa. Perusvalaistuksen lisäksi pergoloihin on liitetty taidevalaistus, joka muuntuu tuulen mukaan. Valon rauhallinen liike jäljittelee veden rytmiä.

Hulevedet hyödynnetään
Koko kannen alueelle on asennettu hulevesien keräilykennosto. Vettä viivytetään, tasataan kosteusolosuhteita ja hyödynnetään hulevesiä alueen kasvillisuuden käyttöön. Myös maastokummut istutuksineen viivyttävät hulevesiä. Pääreittiä reunustaa pintavesiä kokoava, luonnonkivien rytmittämä valettu uoma, jossa vesi sateen jälkeen viipyilee.

Puistokansi Bryga sai Vuoden 2019 Ympäristörakenne -tunnustuksen.

Lue kohteen esittely Betonilehdessä »

 

bryga1_isobryga2Bryga3Ubryga4bryga5ubryga6bryga7Ubryga8bryga9bryga10