Hartwallin toimipisteen ympäristö, Lahti

HartwallHartwallin Lahden toimipisteen ympäristö
(VYR 2004)

RAKENNUTTAJA
Oy Hartwall Ab
PÄÄSUUNNITTELIJA
Ramboll Finland Oy
URAKOITSIJAT
Uutelan Maansiirto Oy, Lemminkäinen Oyj, Pikon Taimisto Oy

Oy Hartwall Ab:n panostus Lahden toimipisteen ympäristöön on suomalaisessa yrityskulttuurissa poikkeuksellisen mittavaa. Jo ensivaikutelma alueelle tultaessa antaa vierailijalle myönteisen kuvan yrityksen toimintakulttuurista. Myös alueen hoidettu ilme ja siisteys viestivät kokonaisvaltaisesta hyvästä ympäristöhygienian tasosta.

Panimorakennuksen ympärille on rakennettu kolme luonteeltaan hyvin erilaista aluetta: hedelmäpuutarha, sisäänkäynnin piha ja pysäköinti
sekä sisääntulotie.

Kallion päälle, vastaanottorakennuksen edustuspihalle on istutettu noin sadan puun hedelmätarha. Keskellä on käytävä ja molemmin puolliin luonnonkivimuurriin terassoidut nurmikentät.

Hedelmätarhan ja vastaanottorakennuksen väliin jää laaja kivetty alue, johon henkilöstöruokala laajenee kesällä. Kiveyksen vaalea kivi sopii vastaanottorakennuksen pelkistetyn tyylikkääseen julkisivuun. Hedelmätarhan ammattitaidolla toteutetut, vapaasti ladotut luonnonkivimuurit reunustavat oleskelualuetta.

Toisen aluekokonaisuuden muodostaa vastaanottorakennuksen sisäänkäynnin piha sekä ja pysäköintialue. Liikennealueet ovat pääosin asfalttia ja jalankulkualueet kivettyjä. Kalusteisiin ja valaisimiin on valittu Hartwallin sininen tehosteväri.

Kolmas aluekokonaisuus on sisääntulotien ympäristö ja alapiha. Sisääntulotie nousee jyrkästi pihatasolle, jonka päätteenä avautuu vastaanottorakennuksen julkisivu. Puurivi mataline pensaineen johdattaa mäkeä ylös. Tien viereiselle, puhdistetulle kalliolle on sommiteltu pelkistetty ympäristötaideteos käytöstä jääneistä kuparihuuvista.

Oy Hartwall Ab Lahden toimipisteen ympäristö palkittiin Vuoden 2004 Ympäristörakenteena.

HartwallHartwall2Hartwall3Hartwall4Hartwall5B