Kurjenlinna, Turku

Pieteetillä peruskorjattu Turun Kurjenlinna muodostaa laajoine piha-alueineen rakennustaiteellisesti arvokkaan kokonaisuuden

Kohde valmistui 2021

Aluekehittäjä: Vuokrakartio Oy

Projektinjohtourakka: Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy

Arkkitehti- ja pihasuunnittelusuunnittelu: ARK Takala Oy

Pihaurakointi: Turun Betonilaatta Oy

Turun Kupittaalla Kurjenlinnan alueella sijaitseva lähes 130 vuootta vanhan B-mielisairaalan tilat on muutettu täydellisessä ja haastavassa peruskorjauksessa vuokra-asunnoiksi ja toimistotiloiksi.

Hankkeen projektinjohtourakasta vastasi Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy ja suunnittelusta arkkitehti Sami Lehtniemi ARK Takala Oy:stä. ARK Takala Oy vastasi myös Kurjenlinnan pihasuunnittelusta.

Hulevedet hallintaan

Kivirakenteisen Kurjenlinnan laajalla piha-alueella on n. 3500 m2 kiveystä. Kiveyksiä piha-alueella on käytetty monipuolisesti, mutta rakennuskokonaisuuden arvokkuus huomioon ottaen.

Osa kivetystä pihasta on varattu autojen pysäköintiin ja kaikki kivetyt alueet ovat pelastusajoneuvon kestäviä. Betonikivien tuli myös sopia rakennuksen ja sen edustaman aikakauden ilmeeseen.

– Hulevesien hallinta ja viivästyttäminen tontilla olivat yksi keskeisimmistä pihasuunnittelun kriteereistä. Pintavedet on tontilla ohjattu seulakivillä ja sorastuksella hulevettä viivästyttävään rakenteeseen. Nurmi- ja Riimukivi mahdollistavat sadeveden imeytymisen kiveyksen läpi.

Riimukivillä toteutetulle alueelle rakennussuunnittelija Jukka Pylkki suunnitteli erilaisia ladontakuvioita, joista rakennuttaja valitsi toteutettavaksi mieluisamman.

Muurikiveä Kurjenlinnan piha-alueella on käytetty esimerkiksi pihatien ja naapuritontin rajaamiseen. Pihalla on myös askelmia ja kouruja, rakennusten sokkelit on rajattu kivillä ja sisäänkäynnit toteutettu ylläpidon kannalta helppohoitoisilla betonilaatoilla.

Toistaiseksi vain musta asfaltti erottuu hillityn harmaasta kivetystä pihapinnasta, mutta asfalttikin haalistuu pian. Piha-alueen ilme muuttuu jo kesällä 2022, kun vihreä puskee esiin Nurmi- ja Riimukiveyksistä

Kurjenlinna on piha-aluettaan myöten hieno kokonaisuus, joka vain ajan saatossa paranee.