Uutelan kanava Aurinkolahti, Helsinki

Uutela_havainneUutelan kanava
Aurinkolahti, Helsinki (VYR 2010)

RAKENNUTTAJA
Helsingin kaupungin rakennusvirasto
SUUNNITTELIJA
Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy, WSP Finland Oy
URAKOITSIJA
Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara, Niska & Nyyssönen Oy ja Skanska Infra Oy

Uutelan kanava ympäristöineen on erinomaisella suunnittelulla, tasokkaalla toteutuksella ja korkeatasoisilla materiaaleilla aikaansaatu ympäristökokonaisuus. 700 metriä pitkä ja 12-45 metriä leveä rakennettu kanava istuu erinomaisesti rakennetun kaupungin ja luonnontilaisen maiseman väliseen tilaan.

Kanavan linjakas rantarakentaminen asuinkorttelien puolella liittää kanavan luontevasti korkeatasoisiin kerrostalokortteleihin luoden niille rauhallisen jalustan. Uutelan virkistysalueen puoleisen rannan Kauniinilmanpuisto silokallioineen ja vaihtelevine istutuksineen liittää puolestaan kanavan saumattomasti luonnonmaisemaan.

Kanava-alueesta on tullut toiminnallinen kokonaisuus, jossa erilaiset vesialueet houkuttelevat ihmisiä kanavan äärelle kalastamaan, uimaan ja nauttimaan maisemasta.

Kanavan erisyvyisten osien porrastuksen ansiosta siinä on turvallisia alueita erilaisille toiminnoille. Esimerkiksi kanavan pohjukassa oleva pisaran muotoinen kahluuallas soveltuu lasten vesileikkeihin ja mahdollistaa jopa pyörätuolilla veteen laskeutumisen. Korkea vesiputous tuo veden rauhoittavan solisevan äänen ja tarjoaa mahdollisuuden elämykselliseen putouksen takaa kulkemiseen.

Uutelan kanava ympäristöineen on hallittu ja näyttävä maisemakokonaisuus, josta löytyy myös runsaasti visuaalisia, ympäristötaiteenomaisia elämyksiä tarjoavia yksityiskohtia. Se kohottaa koko asuinalueen viihtyvyyttä ja arvostusta sekä täydentää erinomaisesti alueen muuta tasokasta ympäristörakentamista.

Kanavaidea perustui kansainvälisen kutsukilpailun vuonna 1996 voittaneeseen Aurinkolahden kaavasuunnitelmaan, jonka laati arkkitehti Timo Vormala.

Uutelan kanava palkittiin Vuoden 2010 Ympäristörakenteena.

Lue kohteen esittely Betonilehdessä »

Uutela1Uutela2Uutela3Uutela4Uutela_havainne